fredag 30 juli 2010

Semestertider















Slödag

Idag är det regntunga skyar och endast 16 grader. Vad göra? Egentligen inga problem här behöver dammsugas men det är inte kul. Jo det är Friidrotts EM i
TV men intresset är lika med noll, tyvärr. Fast jag måste nog framhålla Linus Törnblad som gjorde en otroligt tapper tävling men vann ingen medalj.

En sak vann Linus däremot, Svenska folkets hjärta.

Mer om Tåg

Om SJ läser man dagligen och det är mest negativt, vad är det som händer egentligen? I går, tror jag att det var så pajade deras datasystem. Samma dag ett X2000 på väg mot Malmö fick lokfel i Katrineholm och alla vet vid det här laget vad som händer då.

Jag börjar undra om man inte skulle köpa aktier i Swebus Express, GoByBus eller allt vad dom nu heter. Det tar längre tid att komma fram men störningar är ytterst sällsynta och bussarna känns fräschare och pålitligare än tågen. Skulle jag åka från Malmö till Göteborg finns idag endast ett vettigt alternativ, bussen.


































SJ och Öresundstrafiken kör med i huvudsaken Öresundståg och dessa är helt Ok om man bara skall åka någon timme men därefter är det ett enda långt lidande.



S.k Öresundståg till Göteborg.
Hur kul är det?











Vill man läsa om vad som händer kring SJ mm så gå in på: http://www.postvagnen.com/forum som är ett mycket intressant forum för diverse tågresenärer. Det formligen flödar med synpukter och det kan t.o.m. vara svårt att hänga med. Kul läsning i högt
tempo faktiskt.

Malmös Lokaltrafik

Malmötidningarna fullkomligt flödar av insändare som ondgör sig över vår lokaltrafik. Det är bara att hålla med, problemen hopar sig för såväl Arriva
som Veolia vilka svarar för denna. Värst är det för Arriva som efter halva kontraktstiden sagt upp avtalet och lämnar Malmö stads gator nästa år.
Arriva har också fått den värsta kritiken bl.a. för bussarnas skick. Här är allt
från tappade hjul, motorer som hackar sig fram och luftkonditionering som inte fungerar. Ett annat stort problem är att bussarna ofta inte kommer i tid.

Inte bara bussoperatörernas fel

Nu skall jag faktiskt försvara Arriva och givetvis även Veolia. Jag vet få städer som Malmö där det är ett sådant helsike att köra buss i, möjligtvis Bryssel. Under senare år så har framkomligheten i Malmö varit katastrofal.

Gatuarbeten, gatuomläggningar, gupp hit och gupp dit tillhör vardagen.

Att sedan övrig trafik ökat kopiöst inte minst då cyklister, har ju inte gjort situationen bättre.

Få tar hänsyn till bussarna längre och det som fungerade så bra för en del år sedan d.v.s. att släppa fram en buss som är på väg ut från en hållplats är historia idag.

Vid senaste upphandlingen så bestämde Arriva sig för att helrenoverera ett antal slitna bussar. Detta skulle innebära att man kunde utnyttja dessa bussar på ett konstruktivt och positivt sätt och dessutom lägga ett lägre anbud.


Bussen på bilden är av den "gamla" sorten och saknar Luftkonditionering vad man
kan bedöma.









Detta var bra tänkt både för Malmöresenärerna och mijön. Att hålla nere kostnaderna och dessutom utnyttja del av befintlig vagnpark tycker jag att det var värt att prova.


Nu är det tyvärr så att detta inte fungerade mer några antal år, sedan började problemen och dessa bussar är idag det största sorgebarnet på våra gator.

För att bemöta detta med försenade bussar så skall man ha i beaktande alla gatuarbeten som medfört besvärliga omläggningar. I Limhamn pågick i flera omgångar ett stort arbete längs Kalkbrottgatan. Detta innebar att Arrivas bussar fick köra en rejäl extrasväng dagligen i säkert 6 månader. Vad händer med tidtabellen då? Samma gäller alla andra omläggningar för att inte tala om Malmö C, Västra Hamnen och gud vete allt som bussoperatörerna fått stå ut med i vår kraftigt växande stad. Sedan en stilla undran, får bussoperatörerna ersättning för dessa olägenheter som alla extra runder typ Limhamn innebär?

Chaufförerna tar stryk

Jag tycker att chaufförerna gör ett mycket bra jobb under de förutsättningar
man arbetar under och känner för dem när passagerarnas ilska kokar över.

Avslutningsvis så vill jag gärna erkänna att även jag har många gånger
varit mycket irriterad över vår lokaltrafik men samtidigt lidit med dessa.
Det är inte bara den enes fel brukar man säga...

Vänligen

Kenneth

Se även:

http://www.kennethsvardagfoton.blogspot.com/
http://www.kestravel.se/
www.youtube.com/malmoearena

foton Kenneth Svensson





Inga kommentarer: