lördag 22 maj 2010

Fräcka Danmark










Nu!
Ensios häftiga foton från sin ballongfärd på
www.kennethsvardagfoton.blogspot.com



Fräcka Danmark I.

Tillkomsten av Öresundsbron var det bästa som hänt i vår region. På 20 minuter så är man i Danmark enkelt och behändigt. Allt blev så mycket enklare och folk på båda sidor av sundet blev vinnare över en natt.













Danmark räddade till stor del den Skånska arbetsmarknaden genom att erbjuda arbeten, främst till våra ungdomar.

Sverige å andra sidan räddade många Danskars välbefinnande genom våra generösa invandrarlagar.

Tusentals Danskar bor numera på vår sida p.g.a. bl.a. våra lägre boende- och levnadskostnader. Dom är givetvis hjärtligt välkomna och är ett trevligt inslag hos oss. De flesta av dessa arbetar i och pendlar till Danmark.

Det finns dock en sak som överskuggar denna invandring, skattereglerna. Våra Svenska förhandlare har visat upp en stor flathet och oskicklighet och först i efterhand insett att Danskarna behåller de större delen av inkomstskatten. Detta innebär att vi Svenska skattebetalare egentligen bekostar skolor, bibliotek, sjukvård, barndaghem mm för de som valt att flytta över Sundet.

Våra invandrande Danskar tycker själva att detta är sjukt men kan inget göra.


Fräcka Danmark II.

Region Skåne har beslutat att tillsammans med Malmö/Lund ge ett ekonomiskt bidrag på nio miljoner kronor till Kastrup flygplats. Ett stöd för Kastrup som får det allt svårare i den internationella konkurrensen.

Vanudå!!! Det är ju bl.a. vi Svenska resenärer som i hög grad bidrager till att Kastrup haft stora framgångar genom åren. Vi betalar flygplatsskatter genom att resa till och från Kastrup. Vi handlar i deras shoppar, tar gärna en smörrebröd en öl och kanske också en gammeldansk och många betalar också deras dyra parkeringsavgifter.

Det var inte så många år sedan danskarna deklarerade att Sturup skull bli deras charterflygplats för Kastrup skulle inte räcka till i framtiden.

Vad hände med dessa samarbetsinviter? Jo utbyggnaden av Kastrup fortsatte i oförminskad fart.

Det bidde inte så mycket som en tumme över för Sturup.

Medan våra egna flygplatser (Sturup, Kristianstad och Ängelholm) kämpar i motvind så ger regionen stöd till Kastrup. Det bästa stödet för flygplatsen är väl ändå alla Svenskar eller de som skall vidare till och från Sverige och som kommer via Köpenhams flygplats.

Fräcka Danmark III.

Jag har ju ett förflutet i bussbranschen bl.a. som ledamot, och under fyra år som ordförande, i Skånes Bussbranschförening.

Visste Du läsare av bloggen att vi betalar s.k. Dansk vägmoms när våra bussar kör i Danmark? Det innebär att dessa kostnader betalas av Dig som åker buss i Danmark.

Kanske inget märkvärdigt med det, såvida att Danskarna gör rätt för sig när deras bussar kör på våra vägar.

Nu är det faktiskt så att än en gång så är vi den förlorande parten, i vårt land existerar ingen motsvarande kostnad för bussar från andra länder.


Bornholmsbussarna kör åtskilliga turer dagligen till och från Ystad utan att detta kostar ett nickel. Varför skall dessa komma undan medan en svensk buss som skall in till Köpenhamn skall deklarera och betala för sig?

Än en gång är vi dragna vid näsan. Jag har vid flertalet tillfällen försökt att ta upp problemet med den Danska vägmomsen med deras myndigheter, men detta tycks vara en omöjlighet för man skickas runt till olika myndigheter och får hela tiden svaret att detta är inte vårt bord. Ett bra sätt att snyggt smita undan ett obehagligt problem.

SÅ LÄNGE INTE DANMARK GÖR RÄTT FÖR SIG SÅ SKALL VI FÖR FASIKEN INTE OFFRA EN ENDA KRONA TILL DESSA NORDENS "SMARTASTE"!!! AFFÄRSFOLK.

Bästa Hälsningar

Kenneth



Ps, Förlåt alla mina danska vänner på båda sidor Sundet. Detta är inte riktat till Er, det är politikerna som bär ansvaret för min bitterhet...

torsdag 13 maj 2010

Betraktelser
















Betraktelser i samband med en Kryssning.

Att ta sig över Atlanten med fartyg är än idag något jättestort. Trots detta så är det många av smådetaljerna som etsar sig fast i ens bakhuvud.

Ta t.e.x. när man stiger ombord på Kryssningsfartyget i Fort Lauderdales hamn. Det första man noterar är texten FMT på landgången.
















FMT = Fabriksmontering i Trelleborg.
Ett "litet" företag vars namn man kommer i kontakt med när man passerar genom landgångar och nosbryggor i hamnar alternativt flygplatser över hela jordklotet.
















Nils-Eric Anderberg heter mannen som startade detta framgångsrika företag.

Jag är en stor beundrare av Nils-Eric A. Jag hade förmånen att träffa honom ett antal gånger när jag arbetade på Brorsons Bil i Trelleborg i mitten av 80-talet. Nils-Eric var en sådan person som hade en massa idéer. Det är det många som har inte minst undertecknad. Den stora skillnaden var att Nils-Eric var sådan att han förverkligade sina drömmar och idéer därav att han lyckats bygga upp ett företag som konkurrerar framgångsrikt på världens tuffaste marknader. Det handlar inte bara om landgångar och nosbryggor utan hela dockningssystem vilket Ni kan läsa mer om på företagets hemsida http://www.fmt.se/
Att Nils-Eric A. dessutom var en mycket trevlig och behaglig person att ha och göra med gjorde inte saken sämre.

Tankning i Lissabon.

En annan sak som etsade sig fast i min lilla hjärna var när vårt fartyg Independence of the Seas låg vid kajen i Lissabon och utanför sitt hyttfönster ser man ett föremål med texten Önnered Svets.
















Vid närmare betraktelse så är det en kran ombord på ett tankfartyg med namnet Onyx. Fartyget håller för fullt på med att tanka upp vår jättekryssare.



















Onyx, med hemmahamn Fiskebäck ligger vid vår sida hela dagen. Så lång tid tar det att fylla våra tankar innan vi fortsätter mot Southampton via Spanska staden Vigo.
En i besättningen ombord på Onyx berättar att fartyget har Lissabon som hemmahamn och man har fullt upp att göra här. Han imponerades stort av att höra att det fanns c:a 350 svenskar ombord på kryssningsfartyget. Det känns nästan som att vara hemma i Sverige utbrast han.

Diskret (däck)musik.

En passagerare kunde inte slitas från sin Harmonika. Denna hade han tagit med sig på kryssningen. Diskret låg han i sin solstol och lät tonerna svepa ut över det kylslagna havet.















Ordningsproblem i Lissabon.

En poliskonstapel hade stora problem mitt i stadens gågata. En mimare eller vad dom nu heter störde ordningen med att stå blickstilla. Polisen stod med blocket i handen och förklarade för vederbörande att han inte fick stå där. Det var bara det att mannen inte rörde en fena. Situationen var komisk. En förtvivlad poliskonstapel och en figur som verkade mer död än levande.















Det blev pinsamt till slut men min tid medgav tyvärr inte att jag stannade "to the bitter end".

Celebert Öresundbesök.

I tisdags fick Helsingör besök av Världens näst största kryssningsfartyg Cunard Lines Queen Mary 2. Detta vackra fartyg var på väg från Oslo till Hamburg och hedrade oss i Skåne/Danmark med en dag på redden i Helsingör. Förresten världens största kryssningsfartyg är Royal Carribeans Oasis of the Seas.
















Det var allt för denna gång. Jag har mer att berätta så jag återkommer till detta.
Besök gärna min fotoblogg för just nu finns det lite smått och gott från Fort Lauderdale: http://www.kennethsvardagfoton.blogspot.com/

Glöm inte att klicka på bilderna för då blir dessa större.

tisdag 4 maj 2010

Drömmen som gick i uppfyllelse


















Ännu en dröm förverkligad!

Den 9 april äntrade vi Thomas Cooks Airbus A330 på Arlanda för att snabbt och behändigt ta oss till USA och Fort Lauderdale.

Vårt egentliga mål var ju att på lååångsamt majestätiskt sätt återvända d.v.s. till sjöss.

Dvs en 15 dagars kryssning med Royal Carribeans Finlandsbyggda jättefartyg Independence of the Seas.
















Fartygets första angöring Ponta Delgada (Azorerna) Under två månader om året lever denna Ö upp för då besöker kryssningsfartygen hamnen på väg till och från Amerika.


Vårt jättefartyg hade 3500 passagerare plus c:a 1300 i besättning. Fullt till max med andra ord.
Vi lämnade Fort Lauderdales stora kryssningshamn Port Everglades den 11 april för att till att börja med uppleva 6 dygn till havs utan landkänning. Därefter via Azorerna - Madeira - Lissabon - Vigo (Spanien) fortsätta till den klassiska hamnen Southampton som ju framförallt är känd för sin utpost mot New York för Cunard Lines.






















Port Everglades världens största kryssningshamn. Ett trettiotal kryssningsfartyg förväntades att angöra hamnen denna helg.

Att uppleva sex dygn till sjöss är ju bara detta en utmaning för två landkrabbor som vi två Svenssons. Kortspel, läsning, nyinköpta (gamla) Wodehouse böcker, promenader på däck, underhållning, mat, mat och åter mat. Fast min egen tid upptogs mest av att studera en instruktionsbok till en nyinköpt SAAB Cabbe i Enköping på vägen till Arlanda. Sällan har jag väl studerat en instruktionsbok så ingående som denna gång.

Landkänning.

Ett dygn efter vi lämnat USA så kunde man se en Ö vilket visade sig vara Bermuda. Ett kryssningsfartyg skymtades också vilket kändes tryggt, en timme senare så var både Bermuda och fartyget försvunna och först efter ytterligare fyra dygn så fick vi kontakt med den Portugisiska Ö.gruppen Azorerna. Det tog emellertid ännu tolv timmar innan vi la till i staden Ponte Delgada huvudstad i Ö-gruppen.

















En skön syn. Ett annat kryssningsfartyg som korsade Atlanten siktades i höjd med Bermuda men det försvann snart i fjärran

Under den långa sexdagarsfärden hade vi tänkt att utnyttja någon av fartygets pooler rikligt. För detta ändamål så hade undertecknad inhandlat ett par nya eleganta badbyxor hos Nisses i Malmö. För undertecknad (ngt korpulent!!!) finns inga andra bra butiksalternativ såvida det inte handlar om inköp av slipsar, näsdukar o.dyl.

Fy vad man misstog sig. blåst, regn och t.o.m. storm på Atlanten, det skulle det väl inte vara vid denna årstid? Ni kan få ett smakprov på vädret på min Youtube- sida (adressen längre ner i bloggen).

Trösten var att fartyget verkade oberoende av dessa starka vindar. Våghöjden var dessutom inte speciellt hög och vinden var mestadels i fartygets längdriktning.

Men framför oss så återstod Biscayabukten och denna påstås vara riktigt besvärlig och mången sjömän fruktar denna del av Atlanten. För oss så var det den lugnaste biten på hela kryssningen och det verkade som någon gjutit olja på vågorna.


Vulkanutbrott på Island

Under hela kryssningen (nästan) så duggade TV nyheterna tätt om Vulkan-utbrottet på Island och inställd flygtrafik på hundratals flygplatser runtom i Europa. På vårt fartyg så fanns över 300 svenskar och många blev skärrade och undrade vad Globetrotter gör för att ta hem oss när kryssningen var över.

Herre Jesus varför oroa sig vi hade ju vid detta laget bara kommit halvvägs. Det visade sig att farhågorna var överdrivna för när vi kom till England så fungerade flyget igen. Det var t.o.m. så bra att vi som skulle flyga från Bornemouth slapp att vänta hela dagen vilket var tänkt utan vårt plan kom iväg tre timmar tidigare.
Någon sa "Grattis ni är dom enda som tjänat på Vulkanen"

Ombord.

Här fanns det mesta man kunde önska sig. Ett jättelik Shoppingarkad med Pubar, restauranger, glassbarer mm. Här fanns en isbana nästan stor som en Amerikansk hockey arena. En teater som rymde lika många som Stadsteatern (Malmö Operan) d.v.s. c:a 1500 åskådare. Minigolfbana, klättervägg, flumride, tennisbana, löparbana, boxningsring, gym. Karneval och Festival fanns på programmet och sist men inte minst firande av fartyget 2 års dag. Gratis champagne mm.
















Gallerian fartygets stora puls, här kunde man sitta på en öl alt. ett glas vin och bara kolla in folk.

















Is showen var av verkligt hög klass med ett otroligt tempo och flera Ryska och Amerikanska stjärnor på isen.



















Golf, flumride, klättervägg, basket/tennisbana




















No Problem!
















Att hålla reda på vilken dag det var var inga problem. När man steg in i någon av hissarna på morgonen så berättade mattan detta.


Globetrotter.

Globetrotter har hittat en fantastisk nisch med att erbjuda denna typ av kryssningar där allt d.v.s. flyg, transfers, hotell, kryssning och t.o.m. dricksen inräknad till mycket bra priser. När Kryssningsfartygen skall ta sig över Atlanten för att kryssa i Carribean alt. Europa så har dessa ofta gått halvtomma vilket är ett dyrt kalas för rederierna. Globetrotter gör ett jättebra jobb trots några gnällspikar men jag vågar påstå att 95% av alla deras resernärer är mycket nöjda.
Kul också att det Svenska inslaget på denna kryssning var stort. Att c:a 60% av resernärerna var från USA/Canada var inget konstigt c:a 20% Från England är inte heller något att säga något om, c:a 10% från övriga världen och från Sverige 10% är häftigt. Svenskarna märktes överallt vilket många i besättningen noterade.
För att inte bloggen skall bli alltför lång och torr så sparar jag lite till nästa blogg. Jag kommer att lägga in en del bilder på min fotoblogg de närmaste dagarna liksom det blir yttterligare några filminslag på Youtubesidan.
Vad kostade hela kalaset frågar man sig och detta kommer jag också att redovisa i kommande blogg. I föregående blogg nämnde jag en del av detta.

På hemmaplan då?

Till slut vad händer på hemmaplan? Amiralens Storband kommer att bjuda på en härlig Vårkonsert den 26 Maj. I år har man flyttat till Limhamns Folkets hus och i år så kommer en entréavgift på 100:- vilket gör ont i Amiralenbandet som i 38 år bjudit på entrén. Vi hoppas dock på en förståelse från vår trogna publik.


Forts...
Vännen
Kenneth

Länkar: