torsdag 13 maj 2010

Betraktelser
















Betraktelser i samband med en Kryssning.

Att ta sig över Atlanten med fartyg är än idag något jättestort. Trots detta så är det många av smådetaljerna som etsar sig fast i ens bakhuvud.

Ta t.e.x. när man stiger ombord på Kryssningsfartyget i Fort Lauderdales hamn. Det första man noterar är texten FMT på landgången.
















FMT = Fabriksmontering i Trelleborg.
Ett "litet" företag vars namn man kommer i kontakt med när man passerar genom landgångar och nosbryggor i hamnar alternativt flygplatser över hela jordklotet.
















Nils-Eric Anderberg heter mannen som startade detta framgångsrika företag.

Jag är en stor beundrare av Nils-Eric A. Jag hade förmånen att träffa honom ett antal gånger när jag arbetade på Brorsons Bil i Trelleborg i mitten av 80-talet. Nils-Eric var en sådan person som hade en massa idéer. Det är det många som har inte minst undertecknad. Den stora skillnaden var att Nils-Eric var sådan att han förverkligade sina drömmar och idéer därav att han lyckats bygga upp ett företag som konkurrerar framgångsrikt på världens tuffaste marknader. Det handlar inte bara om landgångar och nosbryggor utan hela dockningssystem vilket Ni kan läsa mer om på företagets hemsida http://www.fmt.se/
Att Nils-Eric A. dessutom var en mycket trevlig och behaglig person att ha och göra med gjorde inte saken sämre.

Tankning i Lissabon.

En annan sak som etsade sig fast i min lilla hjärna var när vårt fartyg Independence of the Seas låg vid kajen i Lissabon och utanför sitt hyttfönster ser man ett föremål med texten Önnered Svets.
















Vid närmare betraktelse så är det en kran ombord på ett tankfartyg med namnet Onyx. Fartyget håller för fullt på med att tanka upp vår jättekryssare.



















Onyx, med hemmahamn Fiskebäck ligger vid vår sida hela dagen. Så lång tid tar det att fylla våra tankar innan vi fortsätter mot Southampton via Spanska staden Vigo.
En i besättningen ombord på Onyx berättar att fartyget har Lissabon som hemmahamn och man har fullt upp att göra här. Han imponerades stort av att höra att det fanns c:a 350 svenskar ombord på kryssningsfartyget. Det känns nästan som att vara hemma i Sverige utbrast han.

Diskret (däck)musik.

En passagerare kunde inte slitas från sin Harmonika. Denna hade han tagit med sig på kryssningen. Diskret låg han i sin solstol och lät tonerna svepa ut över det kylslagna havet.















Ordningsproblem i Lissabon.

En poliskonstapel hade stora problem mitt i stadens gågata. En mimare eller vad dom nu heter störde ordningen med att stå blickstilla. Polisen stod med blocket i handen och förklarade för vederbörande att han inte fick stå där. Det var bara det att mannen inte rörde en fena. Situationen var komisk. En förtvivlad poliskonstapel och en figur som verkade mer död än levande.















Det blev pinsamt till slut men min tid medgav tyvärr inte att jag stannade "to the bitter end".

Celebert Öresundbesök.

I tisdags fick Helsingör besök av Världens näst största kryssningsfartyg Cunard Lines Queen Mary 2. Detta vackra fartyg var på väg från Oslo till Hamburg och hedrade oss i Skåne/Danmark med en dag på redden i Helsingör. Förresten världens största kryssningsfartyg är Royal Carribeans Oasis of the Seas.
















Det var allt för denna gång. Jag har mer att berätta så jag återkommer till detta.
Besök gärna min fotoblogg för just nu finns det lite smått och gott från Fort Lauderdale: http://www.kennethsvardagfoton.blogspot.com/

Glöm inte att klicka på bilderna för då blir dessa större.

Inga kommentarer: