tisdag 14 juni 2011

En vemodig kväll





En vemodig kväll
I söndags så tog vi farväl av vännerna Kerstin och Olle. Idag, tisdag vid 14 tiden stiger de ombord på Thais Boeing 747 i Köpenhamn för att återvända hem till Yeppoon i Queensland (via Bangkok för en natts vila på hotell innan resan fortsätter). Totalt så är man i luften c:a 23 timmar.




På fredag någon gång på eftermiddagen landar man i Rockhampton och sedan är det bara c:a 50 km tills man äntligen är hemma i Yeppoon vid Stilla havet.

 Det var 43 år sedan, nästan exakt, sedan man lämnade Sverige för att börja ett nytt liv. När Kerstin och Olle (Erik som han heter i Australien eftersom Olle lätt förväxlas med ett flicknamn där) lämnade Sverige på 60-talet så kändes det som att vi aldrig mer skulle träffas. Då på den tiden låg Australien mycket mycket långt från Sverige idag ligger det "bara" långt från Sverige.

Hur som helst så började Anne-Marie på SAS i början av 70-talet och då öppnade det sig fantastiska möjligheter att ta sig till våra vänner i Yeppoon till en rimlig kostnad, visserligen som stand by passagerare men ändå. 

Det har blivit hela sex resor dit varav en i egen regi eftersom Anne-Marie slutade vid SAS i början av 90-talet.

Till detta så har Kerstin och Olle besökt Sverige fyra gånger (Kerstin fem) och varje gång vi träffats så har det varit ett snyftande farväl, eftersom det skulle vara föga troligt att vi skulle träffas igen.


Ingen blir ju yngre med åren och Australien känns ånyo allt mer avlägset.

Det är därför jag känner ett så stort vemod just nu. Värst måste det vara för våra vänner som under c:a 10 dagar av de 30 man varit i Sverige åkt runt i landet för att träffa vänner och släktingar och ånyo tagit farväl av dessa.

I söndags var vi ute med vår nya Kia Venga och besökte Vikingabyn i Foteviken samt Smygehuk som denna vackra dag var överbefolkad av turister.

 Rökeributiken var knökfull vilken den alltid är eftersom denna butik är väldigt liten och trång. Det blev dock inget handlande här men vi bestämde ändå att dagen skulle avslutas med delikatesser som Ål, lax rökt och gravad, sill av alla sorter och givetvis en och annan snaps. Det blev också lite jordgubbar eftersom jordgubbarna som finns i Australien inte smakar mycket.

Detta blev vår sista dag tillsammans på deras besök därav det vemod som vi båda just nu känner, och som sagt om några timmar så lämnar Kerstin och Olle landet för gott?? än en gång.


Höjdpunkter, Köpenhamn




Ett besök i Köpenhamn imponerade, inte minst de jättelika kryssningsfartygen som de aldrig upplevt tidigare. Inte mindre är sju sådana fanns det denna lördag i Kongens By.





Men även från vår sida av sundet kunde man med kikares hjälp skymta kryssningsfartygen




Som vanligt en sommardag så var det knökfullt i Nyhavn = Världens längsta bardisk.





Foteviken och Järnvägsmuseet
Det är väl märkligt, två gånger har vi varit i Vikingabyn och båda dessa gånger med vänner. Detta fantastiska museum som besöks av folk från hela världen och som vi har in på knutarna har vi än idag inte fattat förrän nu hur stort detta är.



 Olle anklagades för att vänslas med annans hustru och det hettade tillfälligt till. 
situationen blev obehaglig men snart var alla goda vänner igen.



En annan höjdpunkt var en liten tur till idyllen Ålabodarna som ligger vid Glumslövs backar mellan Landskrona och Helsingborg. En idyll med Ven framför fötterna på oss.


En av många Skånska idyller.

Samma dag fortsatte vi till Ängelholm d.v.s. min födelsestad och gjorde ett besök på Järnvägsmuseet där. Ännu ett museum som är underskattat men en pärla i Skåne.

Den fina modelljärnvägen som med hjälp av ett fint bildspel berättade och visade Svensk Järnvägshistoria under c:a 150 år. Sedan inte att förglömma tågsimulatorn som fick besökarna att uppleva hur det kändes att åka tåg från Ånglokens tid fram till idag.


Tack Kerstin och Olle för att Ni gav oss möjlighet att vara tillsammans än en gång. Det är långt till Australien men vem vet?







Åter hemma    


På fredag kväll så njuter våra vänner återigen av denna underbara vy från sin balkong med ett glas gott Australiskt vin, gissar vi...


Vy från balkongen på Cokas Av. Yeppoon




Snyft

Kenneth o Anne-Marie 

För större bilder, peka på dem.



foton: Kenneth (ej fotot av Thaijumbon


Se även:

Inga kommentarer: