söndag 29 augusti 2010

Malmöfestivalen






För större bilder peka på dem.







Malmöfestivalen


Sommaren innehåller massor med intressanta händelser, alltifrån Veterantåg till Bilar och Musik.

Allt detta tog slut i fredags när den 26 Malmöfestivalen avslutades. C:a 1,2 - 1,5 milj besökare bedömdes besöka festivalen däribland undertecknad tillsammans
med Anne-Marie d.v.s. frugan. En otrolig besökssiffra trots det instabila vädret.

För undertecknad så handlade det mest om musiken d.v.s. besöken i Swingtältet och Hot House. Från klockan tre på eftermiddagen till midnatt höll det på.

Själv försökte jag besöka tälten på dagtid mest för att då var det inte knökfullt och det fanns redan tidigt på dagen mycket som var värt att lyssna på.

För min del så startade det på söndagen kl 12 i Hot House som gästades av Roger Bergs Big Band, ett av landets bästa i sitt slag. Likt Barcelonas fotbollslag så fanns på planen förlåt scenen åtskilliga musiker som jag inte tidigare sett i bandet. Men vad gör det när Roger på något sätt har koll på vilka musiker som är kompetenta att hoppa in när någon saknas. Den enda som inte kan ersättas är ju Roger själv!

Idag stannade de flesta danska musikerna hemma eftersom kostnaderna?? och tidpunkten inte var anpassade för att ta dessa över sundet. Flertalet av dessa hade spelningar sent upp i natten kvällen innan.






Populära Anna Pauline fanns också på plats tillsammans med Lady Lynette och Sara Ahlcrona, tre förstklassiga vokalister som ofta finns med bandet på dess turneér.



Knökfullt från första stund och trots alla de nya ansiktena i bandet och den tidiga konserten så lät det fantastiskt bra. Anledningen till den tidiga konserten var att Roger Berg och flertalet av musikerna efter denna konsert skyndsamt måste ta sig till Köpenhamn eftersom de framträder senare på dagen i Tivoli Big Band.






Peter Kastenson (svart t-shirt) myste glatt.
Peter är bl.a. kassör och orkesterbokare för Hot House och han gjorde nog Jazztältens klipp när han engagerade Roger Berg Big Band.


Läs gärna Peters egen blogg som omfattar många intressanta ämnen


www.pekasten.wordpress.com

Jag lyssnade på ännu ett storband under festivalen Öresound Big Band. Även detta band av mycket hög klass. Det finns emellertid en stor skillnad mellan Roger Berg BB och Öresound och det är valet av musik. Roger har ett komplett swingprogram (d.v.s. sådant som större delen av publiken gillar) medan Öresound lätt flummar ut i svåra grejer typ Tolvan BB eller Bohus BB. Musikerna fixar det men inte publiken så när Öresound spelade så försvann stora delar av publiken i pausen. Själv lämnade även jag i pausen men inte p.g.a. musiken utan för att kolla annan musik.

Swingtältet

För egen del denna vecka så handlade det mest om Swingtältet. Främsta anled-ningen till detta var att här fanns flera av mina favoriter.

Mattias Nilsson är en musiker som går från klarhet till klarhet. Inte nog med att han är en enastående pianist utan dessutom också mycket prydlig och alltid vänlig och tillmötesgående. Och allt detta beröm beror inte bara på att han frågade om jag kunde komma och filma några låtar, vilket kändes mycket hedrande för mig.















Mattias Nilssons trio med Jonas Castell bas och Jonas Holgersson trummor samt Jan Harbeck på sax = dagens gästsolist.















Spelglädjen går inte att misstaga sig på när Mattias är igång på sitt piano.

Jan Harbeck från Danmark är en av Danmarks bästa barytonsaxofonister. Han finns ofta med Roger Berg BB, Tivolibandet, Danska Måndagsbandet mm. mm.

Jan spelade in en skiva som blev korad till Danmarks bästa Jazzskiva 2009. Givetvis finns denna i mina samlingar nu.

B-gänget = Lilla Storbandet

Detta Lilla Storband innehåller hela 4 musiker från Amiralens Storband. Totalt 8 ärrade musiker som till vardags gärna håller till på Vellinge Gästis. B-gänget är ett säkert kort och drar alltid fullt hus så även denna gång. Givetvis så fanns undertecknad på plats och njöt av bl.a. Take the A-train som också förevigades och även ligger på Youtube.
















Beträffande filminslagen så kan Ni se dessa på min youtubesida. Två med Mattias Nilsson trio och ett med B-gänget.


Avslutningsvis för att återvända till inledningen så är inte hösten så tokig heller eller vintern eller våren eller sommaren......

Keep Swinging
Kenneth

Fler intressanta länkar:






Inga kommentarer: