torsdag 28 januari 2010

I afton inställt











I afton inställt!

Kommer Ni ihåg Galenskaparnas klassiker? I går kväll (onsdagen den 27 jan) så påmindes jag om denna då vi fick ställa in en konsert med Amiralens Storband på Öresundsterminalen i Malmö/Arlöv. Det kändes bittert att ta detta beslut, som dock var det enda rätta, då vare sig
flertalet av bandmedlemmarna och säkert många lyssnare inte kunde ta sig till Öresunds-terminalen. Vi (undertecknad) ringde direkt till Radio Malmöhus, efter det att beslutet var taget, och bad dom ta in ett meddelande om detta, vilket kom c:a 10 min senare.

Amiralenbandets hemsida uppdaterades direkt och på mitt nyhetsbrev så gick budskapet också ut direkt.

Bandet är så organiserat att c:a fem minuter efter beslutet var tagit så var alla musiker och berörda informerade om detta.

Krögaren Håkan Axelsson (som till vardags finns i Jönköping), vilken verkligen är en eldsjäl, var ledsen i dubbel bemärkelse inte bara för att det inte blev av utan även för att man stod med mackor och mat för bortåt etthundra personer. Grymt!

För att slå ett slag för Öresundsterminalens kök så serverar man här bland stadens bästa luncher i en mycket trevlig miljö till vettiga priser. Åk gärna dit någon gång och dessutom stöd denna sympatiska krögare med sin fina personal.

Innan jag går vidare i bloggen så vill jag berätta att Ni kan se denna ( I afton Inställt) roliga sketch med Claes Eriksson på min youtubesida.



Klicka på plattan ovan och peka sedan på favoriter så kan Ni bläddra Er fram till denna sketch

Måndag hela veckan lång.

En gammal slagdänga, från 50-talet kanske? Jag vet inte. Däremot minns jag en film från 93 som hade samma namn och med Bill Murray i huvudrollen. En ganska bisarr historia.

När man gick i skolan en gång i tiden så hatade man måndagar liksom när man haft ett jobb man inte gillade. Dessbättre så var detta sällsynt.

I dag älskar jag måndagar (utom när det är snöstorm) för då är det häftig musik lite varstans. Varför? Jo det finns ett antal storband världen över som har namnet Monday Night Big Band. Anledning till detta namn var att dessa band hade det gemensamt att man övade på måndagar och dessutom ofta gav sina konserter denna dag.

Befinner man sig här i södra Sverige så kan man alltid kvista in på Mattsons Musikpub sista måndagen i månaden och lyssna på vårt Malmöbaserade Måndagsband. Detta band är rysligt bra och det är alltid fulla hus när musikerna bjuder på sig själva. Möjligtvis så kan man tycka att musiken ibland är något vass d.v.s. Storbandsjazz, vilket skiljer sig från Swingmusik (Basie, Miller, Goodmann m.fl) som har en bredare förankring bland musikvännerna.


Den ypperlige trumpetaren Mårten Lundgren leder bandet idag. Mårten finns lite varstans bl.a. med Jan Slottenäs, Roger Berg Big Band, Tivoli Big Band. .

Måndagsbandet har bl.a. "fostrat" pianisten Jan Lundgren som idag har hela världen som arbetsplats.

Köpenhamns Måndagsband

Nöjer man sig inte med att besöka Mattssons sista måndagen i månaden så kan man ju alltid ta en tur över sundet och till Paradise Jazzklubb. Här spelar Köpenhamns motsvarighet varje måndag med början klockan 20.30. Efter att besökt Paradise Jazzklubb en gång så kan man notera att Köpenhamns MNBB också är ett riktigt bra storband. Det leds av Niels-Jörgen Steen som också leder Tivoli Big Band. I bandet finns några Svenska musiker varav Roger Berg (Trummor) är mest känd för mig, inte minst p.g.a. att Roger spelat och "fostrats" i Amiralens Storband i många många år.








Roger måste vara en av landets vassaste trummisar kanske t.o.m. världsklass, detta enligt många förståsigpåare.



Ni kan själv konstatera hur bra Roger är i trumduellen med världstrummisen Butch Miles (bl.a. Count Basiebandet) på min videoupptagning som finns på Youtube. Mer om detta plus länk på en av mina bloggar i december.

Åter till Danska Måndagsbandet. Flertalet av bandets musiker finns med i Roger Bergs Big Band. bl.a. musiklegenden och profilen Erling Kroner på trombon.















Erling ovan och Bob Rockwell III nedan, två av bandets många profiler.
















Entréavgiften på Paradise Jazzklubb är 100:- DKK och på Mattsons i Malmö kostar det motsvarande fast då i Svensk valuta. På Mattsons kan man få en bit mat vilket tyvärr inte går på Paradise. Man kan ej boka bord i Köpenhamn, så man måste vara på plats tidigt för att få bra plats.

Bra www.adresser:

http://www.kroner-music.dk/
http://www.mnbb.nu/
http://www.paradisejazz.dk/
http://www.kestravel.se/

OBS! Betr Monday Night Big Bands (Malmöbandets) nästa konsert så äger den rum måndagen den 1 febr.

Klicka på bilderna så förstoras dessa.
Tryck på f11 tangenten så får Du en större bildskärm.

Bra länkar:


http://www.kennethsvardagfoton.blogspot.com/ Nytt intressant från Ensio

http://www.amiralensstorband.se/

www.youtube.com/malmoearena

Bästa hälsningar

Kenneth

Foton:undertecknad

tisdag 12 januari 2010

Europaresan Sammanfattning






Tryck ner f11 tangenten för större skärm.
För större bild peka på bilden.











Europaresan, Hemfärden och Sammanfattning.

Jag lovade återkomma till vår stora Europaresa med bil, fotboll och kryssning. Se tidigare bloggar.

Efter 17 dagar så var det dags att återvända hem. Vi hade c:a 250 mil framför oss och vi hade en del intressanta upplevelser kvar.

Första natten under hemfärden övernattade vi i staden Orange (Frankrike). Vi kom fram rätt så sent så det blev hotellet (IBIS) med en gång. Bästa minnet från denna plats var middagen på kvällen på hotellet.

Vi fortsatte norrut med några timmars paus i en av de trevligaste och intressantaste franska städer jag varit i Beaune. Detta är en liten stad, ungefär som Trelleborg (25-30.000 inv). Staden är centrum för Bourgogne vars viner de flesta säkert känner till. Detta måste vara en av de mesta hotell- och restaurangtätaste städerna i Frankrike. På http://www.booking.com/ så har man inte mindre än 38 hotell i denna lilla stad.

Beaune och Hostel Dieu.

Stadens största attaktion är Hostel Dieu. Detta var ett sjukhus som byggdes i mitten av 1400- talet och som i första hand var avsett för de fattiga. Denna magnifika byggnad är idag ett mycket välbesökt museum.










































Byggnaden var som sagt magnifik. Speciellt takets vackra beklädnad med dess mäktiga tornspiror.








När man kom in i den stora sjuksalen så häpnade man över att det kändes så varmt och gästvänligt trots sin storhet och kala väggar.











Det fanns också några mindre salar där de som haft det bättre ställt kunde tillbringa sina dagar och nätter på ålderns höst.





Peka gärna på bilderna så förstoras dessa.





På något sätt kändes både staden och Hostel Dieu något overkliga, ungefär som en teaterkulliss dock en ovanligt verklig sådan.

















Här fanns som tidigare nämnt många små restauranger men också ett stort utbud av välsorterade vinbutiker.
















Moselle/Mosel nästa

Hemfärden fortsatte vidare via städerna Nancy och Metz. Den tråkigaste övernattningen under resan på ett franskt motell tillhörande en kedja som jag inte la på minnet. Det enda jag noterade var att frukosten serverades kl 7-9. Naturligtvis så missade vi denna eftersom det blev sent i säng på kvällen.

Vi valde att nästa dag följa Moselle in i Tyskland och hade en behaglig etapp denna dag (18 mil) på vår väg till Bernkastel.
















Bernkastel en av våra favoritstäder i Moseldalen. Resans trevligaste Hotell (Bähren) en god bit mat på en närliggande restaurang som tillhörde hotellet. För första gången på resan så tittade vi inte på priset när det gällde vår måltid. När vi valde vinet så sa kyparen "ett gott val" = vi valde ett d y r t vin, men vilken avslutning denna sista kväll på vår stora Europaresa.















Hotell Bären, något dyrare men väl värt sitt pris.
















Sista dagen på resan.

Vår ursprungliga tanke var att ha ytterligare en övernattning, någonstans i närheten av Bremen. Vid det här laget så var hemlängtan stor och vi fortsatte till Travemünde där vi valde nattöverfarten med TT-line. Dyrt, 2.900:- inkl utsideshytt. Hade vi fortsatt raka vägen hem så hade detta tagit c:a 4 timmar och kostat c:a 1000:- inkl. drivmedel. Men det var ändå skönt att sova och komma hem någorlunda utvilade.


Sammanfattningen.


Först och främst så tänker Ni köra bil för att det blir billigare, glöm det. Flyg istället eller ta en bussresa. Men om Ni vill se lite av Europa så välj bilen. Men tänk på att Ni måste vara förberedda i alla avseenden. En normal övernattning kostar runt 1000:- inkl frukost. Ibland så är rummen billigare men då står det frukost tillkommer och slutsumman blir densamma.

Bensinen är något dyrare i Tyskland än i Sverige, den är betydligt dyrare i Frankrike medan Spanien har de lägsta bensinpriserna av de länder vi passerade. I Frankrike och Spanien tillkommer avgifter att köra på motorväg (c:a 1 kr/mil). Vissa motorvägar i Frankrike är undantagna (Nancy - Luxembourg).


Se till att bilen och Ni själv är rätt utrustade:

Gula västar, dubbla varningstrianglar (i vissa länder), reservdunk, eldsläckare, ficklampa, enklare verktyg. Några filtar och småkuddar är också bra att ha. Investera i bra kartor och investera i en GPS. Man kan spara många onödiga mil med en GPS.

Förbered Er noga, Läs in kartor och ha gärna alternativa vägar. Ha gott om växelpengar till motorvägsavgifterna. Parkera på väl upplysta platser och ha inget synligt i bilen.

När det gäller de olika länderna så kan det vara bra att veta att det finns gott om Vägkrogar och bensinstationer längs motorvägarna.

I Frankrike t.o.m. hotell vid motorvägarna. Vägrestaurangerna har som regel mycket god mat och bra service. Här har standaren höjts avsevärt på senare år.

Toaletterna är fräscha, betydligt renare än våra i Sverige (som regel) I Frankrike så har man tagit bort sittringarna på toaletterna, varför vet jag ej men speciellt trevligt är det inte.

I Tyskland kommer nu fler och fler s.k. automattoaletter, dessa är mycket fräscha.

I Tyskland får man betala en slant för toalettbesöket (50 cent). Vid automattoaletterna så kan man använda kvittot som betalning i butiken, restaurangen mm.

Toyota Priusen

Till slut, Tack Priusen, 460 mil utan att en enda skruv lossnade. Ingen oljeförbrukning, genomsnittslig bränsleförbrukning 0,5 l/mil (95 oktan). Lägsta sträckförbrukningen Bremen-Travemünde (motorväg) 0,45 l/mil.

Värsta sträckorna Köln - Wuppertal (båda riktningarna) mycket tung trafik och stora vägarbeten. Välj annan sträcka, dessa vägarbeten kommer att hålla på i säkert ett år.

Bremen - Hamburg (båda riktningarna) praktiskt taget ett enda långt vägarbete. Mycket jobbigt och mycket tung trafik. Välj annan sträcka dessa vägarbeten kommer också att pågå lång tid framöver.

Åter till vardagen

Här hemma så är det dags för Amiralens Storbands första öppna repetition onsdagen den 27 jan på Öresundsterminalen. Vill Ni ha deras Informationsblad om vad som händer maila mig på keam@bredband.net

Bästa Hälsningar

Kenneth

foton:Kenneth Svensson

Bra länkar:

http://www.kestravel.se/

http://www.kennethsvardagfoton.blogspot.com/

http://www.amiralensstorband.se/

http://www.basunbloggen.blogspot.com/

www.youtube.com/malmoearena


















lördag 2 januari 2010

Året som gick



för större bilder peka på dem
för större skärm tryck på f11 tangenten



Missa inte de vackra vinterbilderna
på min fotoblogg:
www.kennethsvardagfoton.blogspot.com



2009 - Året som gick.

När man blickar tillbaka till 2009 så poppar det upp båda bra och dåliga händelser. Nu tänker jag inte ta upp sådant som hänt i Världen, Europa eller i Sverige utan sådant som jag vill lyfta fram från min egen lilla snäva horisont.

Vad jag under mina 67 år inte tidigare upptäckt eller varit med om.

Här finns Colosseum, Vatikan Staten, Zlatan och Camp Nou, Pyramiderna i Giza, Järnvägs-museet i Gävle Tekniska Museet i Speyer samt sist och inte minst en trumduell i Världsklass.

I tur och ordning.

Som liten påg så fick jag följa med pappa till Stockholm. Pappa var järnvägare och han tog mig till SJ Museet som jag tror att det hette på den tiden. Jag var överlycklig och kunde inte släppa denna spännande upplevelse. Så småningom så flyttade museet till Gävle och vi fick ett eget museum i Ängelholm, Banmuseet. SJ Museet eller som det numera heter Järnvägsmuseet
har funnits på min önskelista hela tiden år efter år. I Påskas så tog vi en tur till Stockholm och då stod Järnvägsmuseet i Gävle högst upp på listan. Givetvis så blev det det efterlängtade besöket och numera så är Museet i Ängelholm sammanknutet med Gävles Museum.

















Teknik Museum Speyer.

Under en Rhen/Moselkryssning för några år sedan lade vårt kryssningsfartyg till i en liten stad som heter Speyer.














Speyer ligger c:a 12 mil söder om Frankfurt. Det regnade och det var disigt eller åtminstone dålig sikt. Vi tog en promenad genom en park mot stadens Centrum och då såg jag en märklig skapelse i form av en Jumbojet som tycktes vara på väg upp i luften. Det konstiga var att det hördes inget och planet rörde sig inte. Väl hemma i Sverige igen så slog jag upp Speyer på Google och här fick jag mitt svar. I denna stad ligger ett av de finaste Tekniska Museum som bl.a. kunde ståta med en "livs levande Lufthansa Jumbojet"

Jag kunde inte slå denna händelse ur mitt minne och i somras så besökte jag detta fantastiska Museum.
















Denna dag var lika disig och spöklik som när vi besökte Speyer första gången och Jumbojeten vill fortfarande upp i skyn.

Camp Nou.

En av världens största fotbollsarenor (98 000 åskådare) och en grabb från Rosengård och vi två. Ett besök här hör till de absoluta höjdpunkterna inte bara under året utan i hela mitt fotbolls-åskadareliv.
















Matchen då? Barcelona - Mallorca 4 - 2 inget mål av Zlatan men en toppeninsats med bl.a. en drömpassning med klacken som resulterade i mål.

Colosseum och Vatikanen.

Det dröjde länge till jag fick möjlighet att besöka Rom. Colosseum skulle jag bara en gång uppleva och det gjorde jag och Anne-Marie. Denna arena som rymt som mest 87 000 åskådare.

Jag minns storfilmer som Sparkatus, Ben Hur m.fl, som utspelats på denna jätteteater (arena) och som för alltid etsat sig fast i mitt bakhuvud.


















När man ändå är i Rom så är Vatikanstaten också en plats man drömt om att besöka för att
inte tala om Anita Ekbergs Fontana Di Trevi. Fast det var ju Colosseum som var mitt nr ett, de andra fick jag ju på köpet.















Många sevärdheter i Rom som här t.ex Vatikanen.

Pyramiderna i Giza.

Ärligt talat så trodde jag inte att jag skulle komma till Egypten under min livstid och framförallt inte få uppleva dess Pyramider. 2009 blev året då ännu en dröm förverkligades.


















Staden Giza har drygt 2 milioner invånare. Den ligger alldeles intill Kairo och Nilen. Högsta Pyramiden är Cheopspyramiden med sina 147 meter. Tyvärr så har man stulit den vackra marmorfasaden för att bl.a. bygga en av Kairos Moskeer. Det finns fortfarande lite av den ursprungliga beklädnaden högst upp.
I förgrunden den välkända Sfinxen.

Trumduellen.

Under alla mina 67 år så har jag gillat duktiga musiker. En del hörs nästan inte medan andra bankar på så gott det går. D.v.s. batterister (vilket taskigt ord låt oss säga trummisar).
På en av årets sista skälvande dagar (15 dec) så besökte en av världens mest meriterade ja kanske den bästa trummisar staden. Vår egen Roger Berg går ju inte av för hackor så det arrangerades en konsert med dessa två d.v.s. Butch Miles och Roger Berg.

Denna föreställning avslutades med en elva minuter lång duell till Goodman klassikern Sing Sing Sing.

Vem vann? Ja det kan Ni själva bedömma för jag filmade duellen och la in den på Youtube med Rogers goda minne.














Roger (vänster) och Butch i den virvlande trumduellen.


Klicka på bilden till höger så kan Ni kolla videon.



Ni kan läsa mer om denna konsert på min blogg för december

Det finns fortfarande några spännande upplevelser som jag besökte, bl.a Hornborgasjön. Jag är rädd att denna något tunga blogg skulle bli alltför lång så därför slutar jag nu för denna gång.



Vännen Kenneth

Kolla gärna min fotoblogg:
www.kennethsvardagfoton.blogspot.com
Min hemsida
www.kestravel.se

foton: Kenneth och Anne-Marie Svensson