fredag 17 juli 2009

Hur definiera semester?














Hur Definiera Semester?
Kolla även min s.k. gästblogg: www.kennethsvardagfoton.blogspot.com

När man som undertecknad uppnått en ålder av 67 så har man ju ständigt semester enligt de flestas uppfattning. Hur då göra om man skall ha en semester? Gå till sitt gamla jobb möjligtvis. Fast där känner snart ingen igen mig.

Nja, jag undrar om det inte är bäst att göra som innan d.v.s. leva ett normalt liv och packa sin väska tanka bilen och ger sig iväg.

Sagt och gjort en kortsemester på 5 dagar till Tyskland och denna gång till delstaten Schleswig-Holstein. Jag ville upptäcka den västra delen av delstaten fast jag har varit där ett antal gånger förr. Jag gillar de "små" städerna där d.v.s. Rendsburg, Husum, Eckenförde, Schleswig, Kappeln samt Flensburg och Kiel (de senare inga småstäder direkt).

Moin Moin.

Hälsningsord eller heja-rop som har sitt ursprung från de tokiga handbollstäderna Flensburg och Kiel. Idag så används detta ord som hälsning nästan överallt i regionen. Trevligt ord som ligger bra i munnen och här spelar det ju ingen roll om man kan Tyska eller ej.

Ta sig till Tyskland.

Denna gång var det genom Danmark d.v.s. Själland-Fyn-Als-Jylland. En färja och det var den lilla färjan från Böjden (Fyn) till Fynshav (Als). 45 minuter lagom för att inta en smörrebrödslunch. Tack vare denna färjelinje så kapar man c:a 12 mil tråkig motorväg.

Vänner med sig

Man förhöjer nöjet med att vara fyra, speciellt som ressällskapet heter Margarethe och Bertil Palm.



Bertil är till vardags trumpetare i Amiralens Storband så vi hade mycket att snacka om när det gällde musik. Våra intressen är ganska lika vilket gör det hela betydligt enklare.

Tillbaka till Danmark.

Som de flesta läsarna av min blogg säkert känner till så älskar jag Danmark. Men nu är Danmark inte kul längre. Europas dyraste land enligt en nyligen publicerad EU-undersökning, vilket jag redan misstänkt. Att "bara" stanna vid en normalt enkel vägkrog och ta det enklaste möjligt gör att plånboken snabbt tunnas ut. Det gäller att ta sig genom landet snabbt, tyvärr.

Det är synd om Danskarna som jag också gillar för dessa rår ju inte för läget men tappar hela tiden turister inte bara från Sverige. De tyska gränsbutikerna är numera fyllda med fler danskar än svenskar, åtminstone de som gränsar till Jylland.

Tyskland är räddningen!

Här har inflationen varit låg, priserna på mat är som i Sverige. Vill man ta en Öl eller ett glas Malteser (och det vill man ju) så är detta betydligt billigare än i Sverige. Bensinen däremot är en gåta för mig. Nästan 14 kronor/litern sved om man inte har en Toyota Prius som drar strax under en halv liter/milen.

När det gällde det positiva så kan jag verkligen rekommendera Pension Falkenhof som ligger i en riktig håla men nära till Kiel, Rendsburg mm.



Här bodde vi i tre nätter för 71 € för dubbelrum/natt inkl frukost och trerättersmiddag en mycket god sådan. Priset är baserat på tre övernattningar men stannar man bara över natten så är priset ändå mycket attraktivt.



Resans Höjdpunkt

En runda av detta slaget har många höjdpunkter. Skall man plocka ut ett russin ur kakan så blir det Rendsburg och Hochbrücke. Detta är ett av de mest fantastiska byggnadsverk jag upplevt. En järnvägsbro öven Kiel kanalen med en hängandes farkost under som kan kallas för, ja jag vet egentligen inte!!

Det fantastiska byggnadsverket som snart fyller 100 år är listad i UNESCOS Världsarv. Att åka den häftiga Svävarfarkosten kostar inget även om man har bilen med.


Se filmen från tågresan Nortorf - Rendsburg på www.youtube.com/malmoearena Missa inte den sköna musiken till filmen "Beautiful Dreamer"


Ännu en pärla, Husum.

Staden Husum ligger utmed Nordsjökusten och givetvis så vimlar den vackra staden av turister. Restaurangerna ligger tätt i hamnen och här är det givetvis fisk i alla former som gäller. Prisbilden är hygglig och portionerna är ohyggliga, som normalt i Tyskland.

En Matjes bakpotatis á 6 €. plus en Öl för 2.20 €. kan man ju leva med eller t.o.m. av.

Hamnen är värd en egen historia. Ena stunden ser den ut som en hamn skall se ut bortsett från att här finns inte några båtar att snacka om. Nästa stund så finns här inget vatten och t.o.m. Restaurangbåten står på den gyttjiga botten vilken fåglarna naturligtvis älskar.

När vi kom till Husum så såg hamnbassängen ut som ovan. Tre timmar senare så låg båtarna och guppade som vanligt.


Trånga gränder finns det gott om i Husum

Här välkomnas givetvis gatumusikanter av både köpmän och turister.

Förresten Bu Göteborg som inte tillåter denna enkla men trevliga underhållning!



Avslutningsvis senaste nytt om Amiralens Storband...

Till slut, en glädjande nyhet för Er som gillar Amiralens Storband. Detta framträder och spelar upp till dans i samband med Malmöfestivalen. Plats naturligtvis Danspalatset Amiralen tid söndagen den 16 augusti klockan 16.30.

Harry Arnoldafton på Pildammsteatern den 4 augusti kl 19. Mer på länken nedan:

www.kestravel.se/



Moin Moin

Kenneth

Foton: Kenneth och Anne-Marie Svensson samt Margarethe Palm

Fler länkar:

www.youtube.com/malmoearena

Fler foton på:

http://www.kennethsvardagfoton.blogspot.com/


Mailadress: keam@bredband.net
















Inga kommentarer: