tisdag 20 september 2011

Musik & Krig



Musik och Krig

I helgen så bilade vi upp till våra vänner Kristina och Bengt i Torshälla. Vår läckra Cabbe "Viktor" fick äran att hänga med innan det är dags för vinterförvaring. Trots att det inte direkt var Cab-väder så körde vi ändå de sista tio milen nercabbat. Det fungerar om man slår på full värme. En njutning med tanke på höstens sköna dofter och vackra färger.

Läckraste Cabben även med taket uppe?

   Frestelserna är många längs E4:an. Lågprisgodis på flera platser.  


Det blev ett halvt kilo med hem, äckligt och sött, Men det är klart att butikernas utformning lockar av ren nyfikenhet. 


Sveriges godaste Isterband

Sväng av vid Gränna och kör mot Tranås. Efter c:a 11 km så kommer man till Örserum och här finns butiken Handlarn som säljer sina egenproducerade "Hugos" Isterband. Detta vet jag tack vare vännen Ove Agrelin, som avled för några år sedan. Oves sista bok som gavs ut av Gammeldanskens vänner
"Runt Vättern" är en orgie av vackra platser och god mat. Ove var från Vätterbygdens västra sida och kunde allt om denna vackra bygd.

I boken berättar han bl.a. om Hugos Isterband och när vi har lite tid över så tar vi gärna denna lilla extra runda för att köpa några av dessa läckerheterna.

Se även:  www.orserum.info/hugos.htm 
eller boken om Vättern på:  http://www.gdvforlag.se/


Krig och Fred

I Strängnäs så fanns ett stort Pansarregemente som rönt samma öde som de flesta övriga regementen i Sverige d.v.s. nedläggning. Här fanns en hel del pansarfordon som ställdes undan för att framtida generationer skulle få en bild av gamla tider. 

Nu har man nyligen (juni i år) invigt ett hem för dessa fordon och som även har plats för ett stort antal inköpta stridsvagnar mm från hela världen.

Bengt och Kristina framför nyöppnade "Arsenalen" d.v.s. Sveriges Försvarsfordonsmuseum.
   
Museet har under sin korta levnadstid haft över 14000 besökare. Man räknar med att bl.a. bussgrupper från hela landet kommer att vallfärda dit. Jag kan lova att här finns verkligen mycket att titta på. Kristina och Anne-Marie hade fullt upp att göra trots att intresset för dylika fordon knappast är så stort bland damer som bland män. Det var mycket pedagogiskt upplagt med intressant information om nästan alla fordonen här.









Imponerande, Stridsvagnen T-34, byggd i 84000 ex, som bl.a. fick Hitlers trupper att retirera










Musik i Torshälla

Nu var det egentligen inte Museet som var vårt dragplåster för denna Torshälla tur. Det var givetvis besöket hos Bengt och Kristina med en avslutande konsert med Lilla Storbandet, ett gäng modell äldre men naggandes fina musiker som det svängde bra om. Bengt bakom trummorna och en annan bekantskap Lasse Brokvist vid basen. Lasse träffade vi för sådär 30-år sedan men han var fortfarande att känna igen. 



Fantastisk, Gentlemannen bakom pianot (Nisse Lidhammar) 85 år och Still Going Strong.



Arne Lindén ledde bandet förnämligt och berättade om låtarna.  


Det blev en riktigt fin myskväll. För entrén 100 kronor så bjöds det på kaffe och hemmalagade kakor. Utöver själva musiken så var den läckra äppelkakan kvällens höjdpunkt.


Bandets repertoar var omväxlande med en del typiska standardlåtar som "Take the A-train" men också den Mexikanska Boleron "Amor Amor" fick vi njuta av och klassikern "By By Blackbird" inte att förglömma.

Bengt berättade bl.a. att bandets medelålder är 74,8 år, Fantastiskt. 





Hedersgäster


Jag och Anne-Marie kände oss verkligen som hedersgäster denna kväll. Jag fick berätta för publiken vem vi var och givetvis så gjorde jag reklam för Malmö och Amiralens Storband.


 Ingen verkade dock fatta vad Amiralens Storband var för något vilket ju är naturligt. Det blev en tillbakablick till bl.a. Harry Arnolds och Leif Uvemarks glansdagar och om Danspalatset Amiralen där bandet fått sitt namn ifrån. 


Jag tror att man uppskattade detta och samtidigt så fattade jag att det är inte givet att folk mer än här nere i Skåne vet vad Amiralen står för.




En god bit mat på Guvernören


På hemvägen mot Malmö så hälsade vi på i Håkan Axelssons restaurang Guvernören i Jönköping. Tråkigt nog så var Håkan denna dag i Malmö och på sin restaurang i Öresundsterminalen. Amiralens Storband har Håkan att tacka för att man får ha de s.k. Öppna repetitionerna i denna populära restaurang.






Här bjöd Håkan oss på dagens lunch och hans högra hand Karin var väl förberedd på vårt besök. Anne-Marie valde Lammfärsbiff med myntasås och jag Fläsknoisette med svampsås. Både Öresundsterminalen och Guvernören är kända för sin goda mat och det är bara att instämma i detta.






Förresten så brukar Jönköpings utmärkta Storband i likhet med Amiralens i Malmö ha öppna repetitioner på Guvernören.





  Tack för denna gång.




 Ni kan läsa mer om musikbesök i Torshälla i min blogg från 17 augusti 2010 under rubriken "Jazz på landet".


Det finns också fina bilder från idyllen Torshälla på min fotoblogg 
den 19 juni 2010.
www.kennethsvardagfoton.blogspot.com




Kenneth


PS! Nytt klicka på bilderna så kommer alla på en gång.




Bra adresser. http://www.amiralensstorband.se/
Här kan Ni bl.a. få ett smakprov på nya CD:n


Fler bra adressen: www.youtube.com/malmoearena

 Har i möjligen vägarna förbi Torshälla så kan Ni lyssna på Lilla Storbandet 
den 16.10 och 13.11 



Inga kommentarer: