tisdag 12 april 2011

Surt sa räven

Invigningen av Citytunneln












Surt sa räven

Jag har uttryck mig tidigare om "Fräcka Danskar" i min blogg från 22 maj 2010.

Vad som nu utspelas när det gäller Öresundstågen gör att jag får ännu mer bränsle i min eld.

Vi verkar vara i händerna på danskarna. Vi tycks inte ha något att säga till om.

Först och främst en offert från DSB First som gjorde att dessa fick uppdraget att köra tågen i många år framöver. Priset för detta låg c:a 30 till 35% under bl.a. SJ och Arriva. Visserligen fanns en liknande offert från Tyskland vilken också låg på DSB First nivån.

SJ generalen Bo Forsberg menade att det är omöjligt att köra till en så låg kostnad. Dålig förlorare måntro?  Nej han fick rätt och denna gång så kan han med all rätt säga vad det jag sa?

Skånetrafiken svalde betet med hull och hår och sitter där nu med skägget i brevlådan. Dessa borde vara så professionella att man snabbt borde kunna bedöma att detta inte är realistiskt. 

Danskt affärsklimat

Många svenskar som gjort affärer alternativt verkat i danska affärsklimatet vittnar om fräcka danska affärsmetoder. Utan att gå in på detaljer så gjorde många danska intressen allt för att sätta fälleben när Wallmans salonger skulle etablera sig i den anrika Cirkusbyggnaden i Köpenhamn. 

Nu skall det sägas direkt att danskarna är trevliga att umgås med eller som
min vän, Danmarkspecialisten och författaren Ove Agrelin (som tyvärr inte lever längre) sa "en trevlig dansk är världens trevligaste människa, en otrevlig dansk är världens otrevligaste människa".

Läs gärna min blogg från 22 maj 2010. Här finns mer bränsle på elden.


Vad gör vi?

Enkelt.

Danmark är beroende av sina turister. Tivoli har tappat mången besökare liksom att svenska hotellövernattningarna och restaurangbesöken minskar.

Förr tog jag gärna tre á fyra bilturer i månaden till Köpenhamn. Nu blir det  kanske en varannan månad.

Numera tackar jag dessutom nej till nästan alla grupper som vill att jag skall guida dem i Köpenhamn med omnejd. Fast ärligt talat så blir de som vill dit allt färre. 


Åter till Öresundstågen    


DSB First Öresundståg i samband med invigningen av Citytunneln 

Var det hela slutar kan ingen säga idag. En konkurs för DSB First verkar oundviklig och danskarna lär knappast vara glada för att pumpa in miljarder i vårt land.

Med tanke på de skatteavtal vi och Danmark har för de danskar som bor i Sverige så lär man vara skyldiga oss en hel del. 
Fast detta är en helt annan femma.

Nu skall jag koka några danska pölser, tack för idag.

Kenneth


Se mina youtubeinslag. Här har nu Butch Miles/Roger Bergs trumduell setts av femtusen besökare och totalt så har nu över 34 tusen besökare hälsat på.
www.youtube.com/malmoearena

  
  

Inga kommentarer: