lördag 21 november 2009

Europaresan del 1.



Hänt sedan senast...






















Kära vänner, äntligen kommer jag till skott. Men vad har jag hittat på under de senaste veckorna frågar många sig säkert?
Jo vi d.v.s. undertecknad med hustru Anne-Marie har bl.a. varit på vägarna med egen bil, d.v.s. Toyota Priusen.

Låt mig ta det från början. Ännu en kryssning, får han aldrig nog frågar säker en del, helt berättigat?

Denna gång Västra medelhavet. Från Barcelona till bl.a: Tunis, Malta, Sicilien, Rom, Genova, Marseille och åter till Barcelona.

Att ta sig till och från Barcelona är enklast och billigast med flyg. Vi har alltid varit lite knepiga så därför bestämde vi att ta bilen!!!

V a n s i n n i g t...tycker säker alla som läser bloggen men låt mig förklara.

I unga år körde jag en gång till Barcelona, jäkligt jobbigt ärligt talat åtminstone vad jag kommer ihåg idag.

Nu 67 år ung, ledbruten, överviktig och allt det där som hör till när en "gammal" gubbe skall ut på vägarna. Det finns en massa som vi vill uppleva på egen hand innan det är försent så varför inte passa på nu när vi har näst intill obegränsad tid.

Idag tre veckor och 490 mil senare kan jag konstatera att det var en otroligt trevlig upplevelse utan några problem.

Hela resan delade vi upp i fyra delar:


Bilfärden ner 6 dagar. Barcelona 4 dagar. Kryssningen 7 dagar. Hemfärden 4 dagar.

Inte alls så jobbigt som vi trott, kanske mest beroende på att vi inte hade någon tidspress utan
tog dagen som den kom. Mestadels motorvägar men även en hel del småvägar, Alsace, Rhen/ Mosel, Södra Frankrike och Norra Spanien.

Nattfärjor t.o.r. Travemünde:

Det hela startade och slutade med med nattfärjor; från Malmö till Travemünde med Finnlines (f.d. Nordö Link) avgång 22.00 fredagen den 30 oktober.


Pris inkl insideshytt 1.800:- God och riklig buffé för c:a 150:- + måltidsdrycker till facila priser.

På hemresan valde vi TT-linie från Travemünde.

Pris inkl utsideshytt 280 € (3.000:- kr) Buffé 280:- inkl måltidsdrycker. (Finare färja men tveksamt om detta är värt den stora merkostnaden, skärpning TT-linie sänk priserna).


Lördag kl 8. Hamburg Stillhorn



















Härligt en flygande start och en underbar dag. Lördag och fritt från Långtradare och ingen övrig trafik så här tidigt på dagen. Redan drygt 30 mil från Malmö. Hamburg/Stillhorn tidsmässigt ungerfär som när vi annars skulle åka från Malmö.



Teknikmuseum Speyer



















Här i första rapporten så skall jag berätta lite om vad vi upplevde på nervägen. Första natten övernattade vi i en liten stad som heter Speyer och som ligger vid Rhen c:a 10 mil söder om staden Mainz. Staden är en historisk pärla men det undertecknad gillade bäst är dess fantastiska Teknikmuseum. Hit har man bl.a. bogserat en Boeing 747 (Jumbojet) som skänkts av Lufthansa efter det att planet gjort sin sista landning i Baden Baden - Karlsruhe Airport.

Ingen enkel transport vågar jag lova. Efter landningen plockades vingar, stjärtparti och motorer bort. Först stäckan på en jättepråm på floden Rhen. Sista milen på en jättelastbil krypandes fram till Museet.
En intressant film från denna plus ytterligare ett antal "schwertransporter" visades på utställningen.

Här finns allt ifrån flygplan, bilar, lok, musikmaskiner, rymdfärjor, allt i ett fantastiskt skick.


















Ett antal dansmusikmaskiner får en att tänka på vårt eget Johannamuseum.
Fast här i betydligt större skala.


















Bilen ovan är inlånad från ett annat fantastiskt Teknikmuseum i staden Sinsheim endast 5 mil bort. Detta museum kan skryta med att visa två Concorde den Fransk/Engelska och kopian från Sovjetunionen.


För att avsluta besöket i Speyer så kan jag berätta att vi bodde på Museets eget utmärkta hotell samt att det var Folkfest i stan med Öl/vin och Currywurstar så långt ögat når. Inte helt fel.

Alsace Strasbourg/Colmar/
Ribeauvillé/Riquewihr...




















Kort etapp på småvägar, c:a 18 mil. Vinskörden är över men vinfälten är vackrare än någonsin.

Två övernattningar IBIS Center i Colmar. Trångt rum men perfekt läge, trevlig personal och inte minst en utmärkt frukost.

Det har varit dåligt med Alcase för oss tidigare därför använde vi en dag till köra runt och riktigt njuta av omgivningarna.


















Efter Alsace så fortsatte vi till staden Valence. Övernattning vid infarten, mörkt när vi kom fram (solen gick ner vid 17-tiden så det var korta dagar) Skapligt hotell med en utmärkt restaurang. Tiden medgav ingen koll på staden.

Imponerande Toyota!

Vad som imponerade mest denna dag var att displayen i Priusen talade om att jag kört mycket miljövänligt (se bilarna, fler bilar = mer miljövänlig körning).

Men inte bara det. Sedan förra tankningen för 55 mil sedan genomsnitt 0,50 l/mil.


Genomsnittförbrukningen för
hela bilresan låg just vid 0,5 lit/mil.

Högst: 0,55 lit/mil
Lägst: 0,45 lit/mil
(Autobahn Bremen - Travemünde)



















Äntligen Spanien

Ytterligare en övernattning innan Barcelona. Några mil innanför gränsen c:a 12 mil från Barcelona. I staden Figueres några mil från Medelhavet bodde vi inte bara bäst hittills utan även billigast. På köpet blev det en riktigt läcker middag på kvällen.

Staden är känd för sitt Salvador Dali museum som lär vara fantastiskt men detta hoppade vi över.

Sista etappen på nerresan till Barcelona och vårt billiga 4-stjärniga Holiday Inn hotell som låg 25 km norr om Barcelona närmare bestämt vid Formel 1 banan Montmeló. Pris 550:- kr/natt (genom http://www.booking.com/) inkl.

skaplig frukostbuffé. Inte illa.
Anledning till det låga priset var att hotellet har fullt med gäster i samband med tävlingar. Annars så står det näst intill tomt.

Nästa blogg

Fotboll i Barcelona, 95.000 på läktarna, Zlatan på planen, succé - Wow...Tips och råd för Er som tänker åka och se fotboll där kommer i en senare blogg.






















Till slut vill Ni se fotona i större format så dubbelklicka på dem. Vill Ni dessutom få större bildskärm tryck på f11 tangenten.

Mer om kryssningen på min fotoblogg: http://www.kennethsvardagfoton.blogspot.com/.

Sedan missa inte min youtubesida: www.youtube.com/malmoearena eller min hemsida www.kestravel.se


Bästa Hälsningar
Kenneth o Anne-Marie som också fotograferade...







Inga kommentarer: