söndag 12 oktober 2008

Glaciärexpressen 3 - Zermatt















Glaciärexpressen 3 - Zermatt.















Efter 8 timmars oförglömlig resa från St Moritz kom vi till slutdestinationen,
Zermatt c:a 30 mil västerut.


En liten mycket speciell stad (c:a 1600 m.ö.h.) vid foten av Matterhorn. När vi klev av tåget så möttes vi av en ovanlig syn, inga bilar eller bussar. Bara en massa fyrkantiga lådor som var el-drivna. Tyst som i graven, luft som man inte andats in på decennier. Femtusen invånare och sextusenfemhundra bäddar.



Här skulle vi stanna i två nätter och vilken upplevelse, inte minst för vi hade Matterhorn (4478 m.ö.h.) framför våra fötter när vi satt på vår stora balkong.

Bara gågator med undantag för en och annan el-bil. Inget väsen inget stoj bara frisk luft och behaglig tystnad. Turister som kommer bilandes parkerar sina fordon helt gratis i staden Visp c:a 25 km från Zermatt och tar därefter tåget sista svindlande biten.

Stadens enda buss?

Stadens enda buss märkte man inte, eldriven givetvis, liksom paketbilarna, mjölkbilen och de pyttesmå lastbilarna. Enda fordonet som tydligen hade hjälp
av en dieselmotor? var sopbilen eftersom här klarade inte elen bilens drivning
och utrustning.













Bussen, mjölkbilen och en av stadens många taxibilar.












Matterhorn 4.478 m.ö.h.

Det mytomspunna berget Matterhorn är "bara" Schweiz 5:e högsta berg.
Högst är Monte Rosa med sina drygt 4.600 m.ö.h. Men det är Matterhorn man pratar om p.g.a. sitt speciella utseende som bl.a. gett Toblerone sin kända profil.
Berget bestegs första gången 14 juli 1865 av engelsmannen Edward Whymper.
Tyvärr fick denna första bestigning en tragisk utgång då 4 personer i gruppen omkom i samband med nedstigningen.


Att sitta på balkongen med kameran i högsta hugg och studera förändringarna i samband med solnedgången var en fantastisk upplevelse. Bäst av allt, berget rörde sig inte så det var bara att plåta, se här!





































Nästa blogg, Gornergrat mm!

Det finns mycket mer att berätta om så nästa blogg handlar om den fantastiska bergbanan till Gornergrat drygt 3000 m.ö.h.




Det var allt för denna gång. Ni kan också läsa mer om vår resa i de två tidigare bloggarna. Här finns också en rad intressanta www länkar (blogg två från resan)

Vännen
Kenneth

Foton: Kenneth och Anne-Marie Svensson







Inga kommentarer: