måndag 20 december 2010

Snart, En annorlunda helg







Peka på bilderna så blir dessa större

Nytt i Fotobloggen: Lennart Larssons Julmarknadsbilder www.kennethsvardagfoton.blogspot.com/





Senaste Nytt innan helgerna tar vid


När man sitter här i värmen i sin bostad och ser snön, som stundtals vräker ner, så tänker man på alla de vardagshjältar som ser till att vi "vanliga" dödliga får den service som vi anser vara en helt naturlig del av vardagen. Det är fortfarande natt men tidningen finns redan i brevlådan, ute på gatan hör jag att snöröjningen pågår för fullt och bussarna har börjat rulla, snart kommer brödutköraren och levererar det dagliga brödet.

Om någon timme så är lokalradion igång för att serva oss med senaste nytt om trafik och väder.

För en annan som inte längre är verksam i yrkeslivet så är det högtidsstunder numera när man stiger upp ur sängen eftersom man kan ta det lugnt på morgonen och njuta av tidningen sin frukost och kolla morgon TV eller lyssna på radion.

Fantastisk alla ni som bara finns där för att serva oss alla andra.


En tillbakablick

Ser man i backspegeln så har det inte livet alltid varit en dans på rosor. Även jag har haft ett antal tuffa år men det är en bra bit tillbaka i tiden och man glömmer så lätt.

När Ni läser min s.k. beskrivning till vänster så ser Ni att jag bl.a. jobbat vid SJ. I huvudsaken på Banverket som det hette på den tiden. Vintrarna var tuffa då och att rensa växlar och skotta snö tillhörde vardagen för mig under några år. Alla som fanns att tillgå fick rycka in.

Därför är detta med alla vinterproblem som järnvägen drabbas av inget nytt.

Den stora skillnaden då och nu ligger framförallt i att då fanns det mycket folk att tillgå som rensade växlar, skottade snö och som såg till att tågen kunde gå. På den tiden var beredskapen bättre beroende på att vintrarna var annorlunda. Varje höst satte man upp snöstaket och förberedde sig inför kommande vinter.

Tågen var i huvudsaken lokdragna vilka inte var så känsliga för vädrets makter. Elektroniken var inte heller så avancerad och därmed inte heller så känslig som idag.

Med klimatförändringarna så försvann vintrarna mer eller mindre, trodde vi ja, och snöberedskapen och mycket annat förändrades för den behövde inte prioriteras längre.













Jag kan lova att det är inte speciellt kul att vara ute i kylan och snålblåsten och snöröja så skäll inte på dessa stackars människor som gör allt vad dom kan. Fast dessbättre så tycks folk ha stor förståelse för problemen.

Jag frapperas dock av att det är ytterst få människor man ser ute i järnvägens snösväng, var är dom egentligen undrar man?

En och annan har jag sett men alla dom andra finns de?

Min känsla är att man är kraftigt underbemannande i detta avseende och här ser jag det riktigt stora problemet.

Förresten så tror jag inte på alla löften om att snart skall alla tåg gå som vanligt... Några nya snöflingor så är det färdigt igen. Skall vi slå vad?


Nu till mina vinterfoton

Ja det var en del svammel. För en annan som gillar att fotografera så gäller det att ha sin kamera med sig vart man går.




Gamla vattentornet i Pildamms-parken är ett tacksamt motiv oavsett årstid.








Stängd station (Svågertorp) bilar kvar men ägarna kommer till en annan station, Hyllie. Hoppas att det fixar sig ändå när man kommer hem igen.







Gässen ångrar sig säkert att man valde Sverige till sitt semmesterparadis...









En bild jag trixade med i ett av mina redigeringsprogram. Ni Malmöbor känner väl till var denna vackra allé finns.










Än en gång återvänder jag till gamla Stadion. Det är lätt eftersom jag upplever denna vy varje dag från balkongen på 13:e våningen.





Finnlines Finneagle på väg in i hamnen. Torson i bakgrunden och gamla fina Hamnpaviljongen skymtandes till höger.






Åter till Järnvägen


Det är nu en dryg vecka sedan Citytunneln öppnades. Det har gått knackigt lindrigt sagt. Barnsjukdomarna är många som dessutom förstäckts av snöovädren. Som jag redan noterat i tidigare blogg så känns det som man har hamnat i Sibirien. Hyllie station har fått bister kritik av resenärerna eftersom att denna station är ett blåshål och dessutom saknar skydd mot vindar och kyla. Hur kan man bygga en så stor och viktig station utan att ta hänsyn till sådana faktorer är för mig en gåta.



Malmö C känns däremot som att den i framtiden när allt är på plats kommer att bli riktigt trivsam.





















Den s.k. Pågatågstationen är
nu stängd för evigt?

Stora vagnhallen är klar och härifrån går Ystadstågen, X2000, och annan fjärrtrafik.









En skön vy, gamla goa
Malmö C.
Och tänk jag med min försämrade hörsel kan
nu äntligen höra högtalarutropen perfekt.








Veolias dagliga Stockholmsavgång
nu flyttad från Svågertorp
till Malmö C.





















Detta var senaste nytt från undertecknads horisont.



Till Rubriken

Vi d.v.s. Anne-Marie och jag är kanske udda, visste Ni det?
Julen och Nyårsfirandet kommer att ske på floden Rhen. Solsting mitt i vintern? Nja så illa är det inte. Den 23 december stiger vi ombord på MS Aurelia i Köln för att kryssa till Basel och åter mot Frankfurt am Main.
Julaftonen firar vi i Staden Mainz ombord på fartyget och Nyårsafton i Frankfurt.

Till Köln och från Frankfurt åker vi tåg.

Tänk all mat är fixad det är bara att hänga med. Sedan skall vi njuta av alla små vackert vinterskrudade städer vi besöker eller passerar på vår 80-mila färd. I priset ingår fria måltidsdrycker vilket jag tycker är mycket sympatiskt. Rederiet heter Phoenix och har sitt huvudkontor i Bonn. Detta är ett stort rederi med ett jätteutbud av flod- och vanliga kryssningar.


Med dessa rader önskar vi alla våra läsare och vänner en riktigt skön helg.

Rapport om vår flodkryssning kommer nästa år för då är vi hemma igen.


Bästa Julhälsningar

Kenneth och Anne-Marie


foton: Kenneth


Intressanta www adresser:
http://www.amiralensstorband.se/
www.youtube.com/malmoearena

bla diverse videos från undertecknad

http://www.kennethsvardagfoton.blogspot.com/
Lennart Larssons foton






tisdag 14 december 2010

Julmarknad mm







För större bilder peka på dem.


Nytt! Lennart Larssons egna bilder från Julmarknadsresan





Julmarknad ett måste?

Så var det dags igen att uppleva en tysk Julmarknad, denna gång gick färden till Rostock. Bor man i denna del av landet så tar det inte så många timmar att ta sig till Tyskland. D.v.s. fyra timmar från Malmö.

Buss efter buss vallfärdar till de tyska Julmarknaderna. För vår egen del till en av våra favoritstäder, Rostock. Julmarknaden i Rostock tillhör en av norra Tysklands största och även trevligaste enligt min personliga uppfattning.

Totalt tre dagar boende på Hotel Radisson Blue (f.d. Radisson SAS) = Rostocks finaste hotell.




















Resan var fullbokad sedan ett halvt år tillbaka. Resenärerna är nästan samma för varje år och detta tack vare vännen Bertil Book (Tjörnarpsbuss) som arrangerar dessa resor. Tidig morgon d.v.s. avfärd från Tjörnarpsbussterminalen i Oxie klockan 6 Brrr.

Strax efter bron serverades alla passagerarna vardera en miniflaska Jägermeister och choklad, vin, whisky mm så det tog inte lång stund förrän stämningen var på topp och den grymma morgonen glömdes bort.

Bertil är verkligen generös och bjuder sina passagerare på allt man önskar, därför fullsatt buss från år till år.

Wurstar med tillbehör

















Sedan var det korv och Glühwein mit Schuss d.v.s. rom för hela slanten.

En mugg Glühwein mit Schuss kostar 3.50 men när man betala så har man lagt på ytterligare en á två Euro. Det är inte för att luras utan en deponering så att man lämnar tillbaka den fina muggen alt. behåller denna.















När det gäller korvar så är Currywursten min favorit. I Sverige är det svårt för att inte säga omöjligt att hitta en fin Curryketchup numera men i Tyskland så är detta en stor tradition och det finns mycket att välja på.


















Det tävlas årligen i Tyskland vem som har den godaste Curryketchupen och jag kommer ihåg att för ett antal år sedan vann VW verkens personal-restauranger i Wolfsburg denna åtråvärda titel flera år i rad. Man kan köpa denna läckra Curryketchup om man råkar att komma dit och jag vågar nästan påstå som Guide Michelin uttrycker det "värd en omväg"...

















Redan vid 11-tiden så är det fullt med folk på julmarknaden.





























Stämningen är hög på Julmarknaderna och trots rikligt med Glühwein och öl så ser man aldrig någon berusad, inte ens någon svensk.















Man kan avrunda dagen med ett besök på det vidhängande tivolit om man nu känner för det.
















Julfest på Annebergsgården

För en stund sedan kom vi hem efter att avnjutit en god bit julmat och en trevlig underhållning i form av My Fair Lady i en annorlunda tappning, d.v.s. man startade vid slutscenen och föreställningen slutade där den började om ni förstår? Det hela ägde rum på Annebergsgårdens årliga SPF julfest.














Hela ensemblen och nedan Bo Lood i rollen som Freddy


Jag filmade det hela och fick in körschemat där jag bl.a. kunde läsa "Brasan tas in under applåderna"... Det är till att vara självsäkra minsann men så blev det d.v.s entusiastiska applåder från den över 100 hövdade publiken.

Stand By

är namnet på Harry Arnoldsällskapets tidning och ikväll så kom årets sista nummer precis från tryckeriet. Den var med andra ord rykandes färsk när Harry Arnold Sällskapets trevlige ordförande Bo Hirche fick en tidning att bläddra i under pausen eftersom Bo medverkade i föreställningen som Professor Higgins.


Bo verkade nöjd med vad han läste i senaste numret. Ett tips till läsare av denna blogg, gå med i Harry Arnoldsällskapet. Det kostar bara 250 kr/år och då får ni bl.a. denna tidning fyra gånger per år och dessutom så stöder ni minnet av Harry Arnold, en av våra stora musiklegender genom tiderna.
Det var allt för denna gång. Årets sista blogg kommer i veckoslutet för sedan sticker vi (Anne-Marie och undertecknad) iväg för att fira jul och nyår på en Rhenkryssare. Mer om detta kommer framöver.

I fotobloggen härnäst så hoppas jag att få visa Lennart Larsons foton från julmarknadsresan.

Önskar Ni bli medlem i Harry Arnoldsällskapet maila:
jannac@telia.com (=kassör Jan Jansson)


Ha det

Kenneth


foto: Kenneth Svensson


Bra www adresser:

torsdag 9 december 2010

Stad i kris?













Stad i kris?

Min kompis Christer ringde häromkvällen mer upprörd än vanligt. Han hade haft ett snack med en P-vakt eller rättare sagt en väktare som var ute och hjälpte staden med att dra in pengar i en förtäckt skatt.




Christer reagerade också för att en väktarebil kör runt och lappar bilar som absolut inte stör något annat än P-bolagen.










En P-Malmöbil. P-Malmö tar till alla resurser för att jävlas med oskyldiga människor.
600 kronor kostar det att stå
när det inte städas.
(borde det inte framgå att denna bil tjänstgör åt P-Malmö?)






Nu var det inte så att Christer åkte på P-böter för hans bil stod på en annan gata. Christer hade från sitt fönster sett hur väktaren gick från bil till bil och lappade dessa vilket gjorde Christer mycket upprörd. I och för sig så var det "städning" denna kväll.

Christers reaktion och upprördhet grundade sig på att någon städning näppeligen kunde genomföras. Väktaren som lappade bilar för fullt höll med om detta med städning men menade att det skulle kanske röjas snö.
"Här röjer man aldrig snö" svarade Christer och det ser man på bilderna att detta ägde sin riktighet denna kväll.














Helsingborgsgatan Malmö























Att ge sig ut och leta Parkering en sådan här kväll känns meningslöst tycker man men detta finns absolut ingen förståelse för från Kommunens sida.





Någon snöröjning var det aldrig tal om och om detta varit aktuellt så borde det gjorts för ett antal dagar sedan.





Krutmeijersgatan 17 januari 2007.

Kommunens och P-bolagens skräcksenario. Inte en felparkerad bil inte en krona i kassan. Finns det inte någon hygglig fan som kan parkera fel?























 Jag har i några tidigare bloggar tagit upp detta med P-elände, sept och oktober i år. Jag noterar att det ständigt finns insändare i våra dagstidningar som känner sig mer eller mindre förföljda. Tidningsredaktionerna har gett upp det är inte lönt att skriva om detta elände för det tar aldrig slut säger man med en samstämmig suck.


Nu till något trevligare

Ni kanske undrar om länken längs upp på sidan. Denna länk leder Er till Amelits öde ute på Atlanten där den kämpar mot hundratals andra segelbåtar i ett Atlantrace. Om några dagar så når segelbåten målet så missa inte segelbåt nr 62:s sista etapp. Ombord är vännen Christer Birgersson och Skepparn Kaj Liljebladh med hustru.


Gå även in på http://www.amelit.se/


Själv skall jag och Anne-Marie ge oss av i morgon fredag till Rostock för att uppleva deras fantastiska julmarknad.


Ha det
Kenneth


foto: Christer o undertecknad

söndag 5 december 2010

ÄNTLIGEN














För större bilder peka på dem




Äntligen, Citytunneln


Idag den 5 december, en dag efter Kungen, äntrade jag och Anne-Marie äntligen ett Öresundståg och åkte under Malmö. Fantastiskt.


Vi var betydligt färre nu som steg ombord än när Kungen åkte igår på ett av de första tågen från Malmö C.


Station Malmö C (trivselfaktor 2,5)

Malmö C, Citytunnelstation, är knappast något som man minns med välbehag när resan är slut. En installation med ett vackert bildspel räddar besöket här. Men sedan är det slut.





















Bildspelet är verkligen läckert och underlättar väntan på tåget.


Citytunneln blev en miljard billigare än beräknat vilket är enastående. Kunde man inte stoppat undan tio miljoner till en uppsnyggning av stationerna?

Det kommer kanske något i framtiden som hjälper till. Om inte så blir det säkert annorlunda när stationerna befolkas av passagerare.












































Att det inte var så mycket folk på plats berodde säkert på vädret, ymnigt snöfall. Det var glest på gatorna när vi begav oss hemifrån med kamerorna i högsta hugg.


Tio kronor kostade det att åka och vi hade faktiskt kunnat åka på vårt kort hela dagen.

Station Triangeln (trivselfaktor 2,7)








 

Även det nya Pågatåget fick vi prova under förmiddagen.






























Det första tåget vi steg ombord på var ett vanligt Öresundståg från Malmö C.


Snabbt och tyst mot Triangeln. Det tog c:a tre minuter dit och här stod tåget några minuter innan det fortsatte till slutstationen, för dagen, Hyllie.























Här var det trivsamt, nåja allt är relativt. Uppgången mot Triangeln var ingen större hit medan däremot den mot Sjukhuset (SUS) var mer imponerande. Tre rulltrappor varav den första var brant och hög, dock inget för den med anlag för svindel.

















































































Uteliggarna göre sig inget besvär. Bänkarna är kala och kalla. Själva bänken sluttar så man halkar nästan av denna när man sitter på den.





























Här är det dock bättre. Så borde det vara men det är troligen en hägring, tror jag.





Station Hyllie (trivselfaktor 1,5)

Framme vid Hyllie trodde vi först att vi hamnat i Sibirien. En kal och kall station, massor med snö utanför, nej detta är bara en station som man snabbt vill åka ifrån. Fast när snön försvinner och allt är igång som tänkt så blir det förhoppningsvis annorlunda.
























































Men visst är det fantastiskt ändå. År 2005 började man bygga Citytunneln och nu är den klar.

Grattis Malmö och Skåne.

Vänligen


Kenneth



Trivselfaktor max poäng 5.0

Fakta om Citytunneln på www.citytunneln.se

Min filmsida: www.youtube.com/malmoearena

Min hemsida: www.kestravel.se

Min fotosida: www.kennethsvardagfoton.blogspot.com