måndag 30 maj 2011

Test: Bästa Kryssningsrederiet





För större bilder peka..


PS Nytt på fotobloggen:våra kryssningsfartyg



Test:


Kryssning "The Italian WAY"


Att ge sig ut på en kryssning var förr i tiden något som ett fåtal människor hade råd med. Det handlade inte bara om själva kostnaderna för kryssningen utan en ny garderob behövdes ofta inhandlas. Smoking var då ett måste.
Vid varje middag så var det "uppklädning". 

Numera så rekommenderas kavaj endast vid två tillfällen, vilket är både rimligt och trevligt. Vid övriga middagar så är det fritt fram men ändå så skadar det inte med en viss hyfs.

Väljer man istället att intaga sina måltider i Caféterians bufférestaurang så är det mera fritt fram.    

Idag så har en kryssning blivit möjlig för de flesta människor och behöver inte vara dyrare än en semestervecka på Mallorca.

Sedan så finns det givetvis ett stort antal rederier som slåss om de kryssningssugna och givetvis så är det lätt att priserna rusar i höjden. 

MSC och Costa representerar en rimlig prisnivå och är därför mycket populära bland den breda massan.

På våra breddgrader så besöks vi ofta av två Italienska rederier. Costa och MSC. Dessa har bl.a. Köpenhamn som avgångshamnar för kryssning till Norska Fjordar och Östersjöns huvudstäder (Tallin, St Petersburg, Helsingfors och Stockholm).

Dessa rederier presenterar kryssningar med temat The Italian Way och prisbilden är som ovan nämnt rimlig. The Italian way innebär bl.a. att köket är Italieninspirerat.

Själva så var undertecknad och Anne-Marie ute på två kryssningar inom tre veckor av en lycklig tillfällighet och fick möjlighet att testa dessa två rederier under liknande förutsättningar.

Vi har tidigare gjort fyra kryssningar med MSC resp två med Costa så vi kände väl till dessa rederier.  


Costa Cruises
Grundat 1924 
Huvudkontor Genua.
17 fartyg i drift


Vårt fartyg: Costa Luminosa
Byggår 2009
Längd 294 meter
c:a 2800 passagerare  
http://www.costacruises.com/




MSC Cruises
Grundat 1987
Huvudkontor Geneve.
11 fartyg i drift


Vårt fartyg: MSC Orchestra
Byggår 2007
Längd 294 meter
c:a 2800 passagerare
http://www.msccruises.com/






Costa Luminosa


Östersjöns huvudstäder 21.5 - 28.5 


Köpenhamn - Tallin - St Petersburg - Helsingfors- Stockholm - Köpenhamn 

Costa Luminosa i Stockholm


Serveringspersonalen bjöd upp till dans i
restaurangen när det bjöds på Italiensk afton
Läckerheter var man än befann sig
Den eleganta restaurangen (2 vån) på Luminosa







Bad året runt under avtagbart tak

Plus Luminosa: Många hissar. Sällan trängsel i frukostrestaurangen. Bra mat. Bra Shower och musik. Uppmärksam serveringspersonal. Vackert ombord med bl.a. fin konst.

Minus Luminosa: Olidligt högt ljud i Teatern. Ingen slutnota vid avslutad kryssning (möjligen en tillfällighet, vi kollade ändå detta på TV-skärmen i hytten)  

Italiensk afton i restaurangen med dans och musik

Costa Luminosa**** stjärnor



MSC Orchestra


Norska Fjordar 7.5 - 14.5

Köpenhamn - Kiel - Flåm - Geiranger - Stavanger - Oslo - Köpenhamn


MSC Orchestra i Flåm

Fest och glädje - The Italian Way


Eleganta salonger på Orchestra
Största polerna ombord på Orchestra


Skönt och avkopplande med härlig utsikt   


Plus Orchestra: Bra Taxfreepriser. God mat. Bästa showen och bra musik. Elegantaste teatern. Bästa drinkarna.

Minus Orchestra: Frukostmatsalen alltid fullspikad, Delvis ouppmärksam barpersonal, Trångt i restaurangen. Köer vid hissarna. Dålig service gentemnot MSC Club medlemmar (oss i alla fall) 
   
Bästa showen och elegantaste teatern på MSC


MSC Orchestra *** 1/2  stjärnor




Sammanfattning:

Man kan sammanfatta det hela med att dessa två rederier svarar för förstklassiga kryssningar. Logistiken är fantastisk och allt fungerar perfekt. Själva så ger vi ett plus i kanten för Costa. Främst tack vare att deras fartyg är elegantare och luftigare invändigt. Här finns fler hissar och bättre utrymme i restaurangerna. Deras Italienska festkväll finns det ingen som slår även om MSC försöker. Costas restauranger är speciellt inredda för att kunna bjuda på denna underhållning med bl.a. långdans och framträdande av serveringspersonalen till klassiska Italienska toner.

Minus ger vi för att MSC kryssningarna alltid går via Kiel för att hämta alt. lämna passagerare där. En tråkig omväg eftersom Kiel inte hör till våra favoritstäder precis och dessutom så angör oftast fartygen där på söndagar när allt är stängt.

Betr. prisbilden ombord så ger vi ett plus för *MSC Taxfree shop. Ett Toblerone 500 gram kostade på MSC c:a 6€ och på Costa 16€. En Johnnie Walker Red Label 12€ resp 16€ för att nämna några exempel. En 50 cl Grants kostade endast 6€ ombord på MSC medan det fanns ingen liknande produkt på Costa.

Vad man måste tänka på är att det slutgiltiga priset blir c:a 49€ högre per person för en sju dagars kryssning eftersom man lägger på detta belopp på den slutgiltiga räkningen.

Dessutom så har man fr.o.m. i år ett tillägg på 15% på drycker (öl, vin, vatten) mm.   

Medlemsklubbar mm:

Båda rederierna har s.k. medlemsklubbar. MSC skall skämmas hur man skötte sina medlemmar, trots 4 kryssningar med MSC så fungerade detta med medlemskap dåligt. Inte ens den utlovade Välkomstdrinken fick vi och damen  i receptionen verkade endast besvärad när vi pratade med henne.
Trots att vi gjort lika många kryssningar tillsammans så hade jag (Kenneth) fått betydligt färre poäng.

Costa så fungerade det helt perfekt, fruktkorg i hytten, en flaska mousserande vin också i hytten plus chokladbitar vid några tillfällen. Vi blev även inviterade till en Cocktail med Kaptenen och hans närmaste medarbetare. 

En bra detalj är att man erbjuder s.k. dryckespaketCosta till rimliga priser. Att undertecknad blev blåst på en flaska vin (av fyra) och två flaskor vatten (av sju) var en smolk i bägaren. Receptionen bekräftade att jag skulle erhålla vinet nästa gång jag intog min måltid (vattnet brydde jag mig inte om) men så blev inte fallet vilket gjorde att detta paket inte var så fördelaktigt som det gav sken av. Buuu Costa...


Kenneth och Anne-Marie

foton, Kenneth o Anne-Marie


Vill ni veta var fartygen befinner sig mm?


* Betr taxfree så får man inte ut dryckerna förrän kvällen före landstigning

När det gällde MSC Orchestra så har vi tidigare kryssat med detta fartyg. Då upplevde vi en positivare bild av fartyget.  


Inga kommentarer: