söndag 10 april 2011

Rapport från Köpenhamn


För större bilder peka på dem








Rapport från Köpenhamn


På senare tid så har det blivit alltmer sällsynt med Köpenhamnsbesök för undertecknad. Idag var det dock dags att kolla vad som händer här.


Bäst av allt är att kryssningssäsongen har kommit igång och idag besöktes Köpenhamn av ett sprillans nytt Kryssningsfartyg, MS AIDAsol. Detta var fartygets jungfrukryssning då det lämnade varvet i tyska Pappenburg för några dagar sedan. Premiärkryssningen startade i Kiel för att via Köpenhamn fortsätta till Oslo och vidare till de Norska fjordarna.  


   
Aidas kryssningsfartyg har röda läppar i fören vilket jag inte tycker är speciellt vackert. Bra är däremot att man inte fallit för frestelsen att bygga monster-fartyg på över 300 meter som de flesta konkurrenter bygger numera. 


Aidasol är 250 meter och tar c:a 2500 passagerare. Jag lovar att detta är absolut inget litet fartyg. Själv gillar jag inte de stora fartygen utan trivs mycket bättre ombord på fartyg som detta.


I Oktober så bär det av med MSC Lirica genom bl.a. Suezkanalen till Dubai. MSC Lirica är just ett fartyg i storlek som AIDAsol.




MSC Lirica är det trivsammaste fartyget vi kryssat med av de sju vi testat på världshaven. Men så var det också det minsta med sina 250 meter.


DFDS Nytt


När man ändå är i Köpenhamn så måste man kolla in Oslofärjan. Idag var det MS Pearl Seaways (Obs nytt namn) som låg vid kajen. 


Nämnas kan är att dessa fartyg är endast c:a 170 - 200 meter långa, för kort för att kunna jämföra med ett riktigt Kryssningsfartyg. 



Observera att man inte bara ändrat namnet utan DFDS fartygen har även fått nya färger. Det var inte så länge sedan vi gjorde en Oslokryssning. Denna blev ju dramatisk vilket jag berättat om i en tidigare blogg, Oktober 2010


Det var på denna kryssning som jag stod nästan intill en stackare som försökte hoppa överbord. Detta fångade jag in på ett antal dramatiska foton.


Nya Köpenhamnshotell


Jag har tidigare visat några foton på det hotell som blir Scandinaviens största med sina 814 rum. Bella Sky som man nu finputsar inför öppnandet i Maj.


Jag tycker att arkitekturen är något överdriven men ändå häftig. Vad tycker Ni läsare av bloggen?







Om Ni studerar bilden nedan så upptäcker Ni kanske att belysningsstolpen är klädd med solceller. 



Det nya hotellet ser man från många håll. Bostadshuset i förgrunden är ytterligare ett bra exempel på den danska arkitekturen.




Ännu ett hotell


Tivoli hade planer på att bygga ett hotell invid nöjesparken, vid Rådhus-platsen. Det blev intet av detta projekt utan det nya hotellet byggdes c:a 800 meter från Tivoli ner mot hamnen elle Kalvebod Brygge som gatan heter.





Tivoli Hotel som hotellet givetvis är döpt till har knappast det bästa läget men Shuttlebussar till och från Tivoli borgar för snabba och smidiga transporter.


Mer häftig arkitektur


Nykredits nya kontorsbyggnad, Kristallen, går inte heller av för hackor.
Adress, Kalvebodbrygge. Arkitekter Smith, Hammer och Larsen från Århus. Samma arkitekter som bl.a. ritat Biblioteket, den Svarte Diamanten, i Köpenhamn och nya Hovrätten i Malmö. 




Till höger om Nykredit så ser man världens häftigast belägna Vandrarhem. Detta är dock ingen ny byggnad utan har inrymt både hotell och varit kontorsfastighet i många år.


Nercabbat


18 grader betyder att man kör nercabbat och njuter av diverse dofter som diesel, bränt gummi men även dofter från diverse krogar och vårens ankomst.


HÄRLIGT HÄRLIGT...




Nu skall vi njuta av varsin smörrebröd, Tartar eller råbiff som vi kallar dem. 


Bästa Hälsningar


Kenneth




Kolla:
www.kennethsvardagfoton.blogspot.com
www.youtube.com/malmoearena
www.amiralensstorband.se




Tartar á 39 DKr i smörrebrödsbutiken mitt emot Köpenhamns Centralstation.




Mums


   

Inga kommentarer: